Tekači, dobrodošli med legende.

Po enajstih tednih vsakodnevnih vadb, zdravega prehranjevanja in motivacije je napočil trenutek, da pridobljeno odločnost in vzdržljivost preizkusimo na slikoviti trasi Istrskega maratona.

19Apr

Prijetno sveže jutro je napovedovalo odlične razmere za tek. Ko se je sonce še trudilo prebiti skozi oblake, so prvi tekači v Avditoriju Portorož že prevzemali svoje 1, 2, 3, GREMO! bandane. Te so letos označevale dobrodelne tekače, ki so se s prijavo prek spletne strani 123gremo.si pridružili edinstveni tekaški skupini, ki je na Istrskem maratonu tekla tudi za druge.

Po prevzemu bandan se je na štartu zbrala velika množica tekačev, ki so nestrpno pričakovali začetek 9,5-kilometrskega HOFER rekreativnega teka. A preden so se pognali po trasi, so se morali spomniti enega najpomembnejših načel pravilne vadbe – dobrega ogrevanja. Zato sta na oder stopila ambasadorja projekta 1, 2, 3, GREMO!, Jan Kovačič in Marko Potrč, ki sta z veliko mero pozitivne energije in strokovnih vadb tekače pripravila na prihajajočo preizkušnjo.

Natanko ob 10.00 se je več kot 2.300 tekačev zapodilo po idilični trasi, ki jih je vodila skozi Lucijo, čez rahel vzpon in nato na najlepši del trase: slikovito stezo ob Jernejevem kanalu in mimo rta, kjer se je tekačem odprl pogled na Portorož ter jim s pogledom na cilj vlil dodatne moči. Sledilo je še nekaj kilometrov ter okrepčevalna postaja, kjer so si še zadnjič lahko nabrali energijo za zmagoslaven in odločen tek do cilja. Vsak se je trudil po svojih najboljših močeh, prav vsi pa so ciljno črto prečkali kot zmagovalci.

Po prihodu v cilj se je v želodcu oglasila stara znanka: tekaška lakota. V iskanju potešitve so se tekači usmerili na osrednji prireditveni prostor na portoroški plaži ter se zbrali na posebni stojnici projekta 1, 2, 3, GREMO!. Mnogi so si povrnili energijo s kakovostnimi izdelki HOFER, svojo radovednost pa potešili z vprašanji o pravilni prehrani, na katere je z velikim veseljem odgovarjala prehranska strokovnjakinja programa 1, 2, 3, GREMO!, Mojca Cepuš. Med številnimi nasveti, ki so jih to čudovito nedeljo odnesli domov, je bil tudi recept za pripravo domačega izotoničnega napitka, s katerim so si povrnili med tekom izgubljeno tekočino ter vitamine in minerale. S svojo izboljšano pripravljenostjo pa so imeli možnost tudi skočiti do športne nagrade, s katero bodo lahko nadaljevali pot do najboljše različice sebe.

Nekaj po 13. uri je sledil drugi vrhunec dneva: razglasitev zmagovalcev programa 1, 2, 3, GREMO! in slavnostna predaja bona projektu Botrstvo v Sloveniji. Med vsemi, ki so pridno vadili in kljukali opravljene dnevne izzive, je bil boj za prva mesta napet do zadnjega trenutka – udeležba na dobrodelnem teku na Istrskem maratonu je bila namreč vredna kar 250 točk. Zmagovalci - ali bolj pravilno, zmagovalke - so za vztrajnost prejele paket osebne vadbe z Janom Kovačičem in prehranskih nasvetov Mojce Cepuš.

A v programu 1, 2, 3, GREMO! smo bili zmagovalci prav vsi, saj je vsak naš pretečeni kilometer prispeval h končni donaciji otrokom v stiski pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji. Anita Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste, je tako prevzela bon v vrednosti 1.497,60 €.

Preostanek dneva je minil v sproščenem duhu. Prav vsi udeleženci so imeli svojo zgodbo o tem, kako so v preteklih tednih postal boljši. Njihove zgodbe o vztrajnosti in neomajni odločnosti so s širokimi nasmehi, ki so razkrivali notranje zadovoljstvo, pustile pečat na vsakem izmed nas in potrdile to, kar smo že vedeli: vse, kar stoji med tabo in najboljšo različico tebe, je preprosta, vsakodnevna odločitev - postati boljši.

Nazaj