5. dan

Petek, 1. 2.

Vadba za razvoj gibljivosti

Pred začetkom se ogrejte z 10 minutami lahkotnega teka ali hoje. Sledijo raztezne vaje za izboljšanje gibljivosti in tehnike teka.

  1. Raztezanje sprednje stegenske mišice
  2. Raztezanje zadnje stegenske mišice
  3. Raztezanje zadnjične mišice
  4. Raztezanje mečnih mišic
  5. Raztezanje upogibalk kolka
  6. Raztezanje primikalk kolka
  7. Raztezanje ledvenega dela hrbta
  8. Raztezanje zgornjega dela hrbta
  9. Raztezanje ramenskih mišic
  10. Raztezanje prsnih mišic
  11. Raztezanje trebušnih mišic

Uporabili bomo statično pasivno metodo raztezanja z uporabo elastičnega traku. Pri vsaki vaji zavzemite udoben položaj, želeno mišično skupino raztegnite v končni položaj in zadržite do 90 sekund. To ponovite trikrat do štirikrat in vsakič poskusite povečati razteg. Med držanjem položaja dihajte globoko in umirjeno.

  • VEGETARIJANSKI DAN: Danes na jedilniku 1, 2, 3, GREMO!

    • Mehko kuhana jajčka s korenčkovimi palčkami
    • Malica (kos sadja)
    • Zelenjavna juha in njoki s sadno omako
    • Malica (kos sadja)
    • Pečena buča v pečici, solata s fižolom in avokadom
  • Zajtrk: Mehko kuhana jajčka s korenčkovimi palčkami

    Čas priprave: 6 min

    Sestavine:

    • 2 bio jajci iz proste reje NATUR AKTIV
    • korenček
    • kos bio polnozrnatega kruha NATUR AKTIV
    • mlada čebula
    Preberi več > Zapri

    Priprava:
    Da lupina jajca ne bo počila, pred kuhanjem jajce segrejte na sobno temperaturo v mlačni vodi, šele nato ga položite v vrelo vodo. Jajčka postrezite s trakci polnozrnatega kruha in korenčkovimi palčkami. 

    Mojčin namig:
    Čas kuhanja jajc v vreli vodi: mehko kuhana jajca (3 - 4 minute), poltrdo kuhana jajca (5 - 6 minut), trdo kuhana jajca (8 - 10 minut).

  • Kosilo: Zelenjavna juha in njoki s sadno omako

    Čas priprave: 25 min

    Sestavine:

    Zelenjavna juha:

    • sezonska zelenjava (cvetača, por, zelena, bučka)
    • skodelica solate
    Preberi več > Zapri

    Njoki s sadno omako:

    • 250 g njokov
    • 300 g poljubnega sadje (lahko zamrznjeno)
    • cimet LE GUSTO
    • surov kakav
    • bio cvetlični med NATUR AKTIV po okusu


    Priprava
    :
    Za juho v vodi skuhajte cvetačo, por, zeleno bučko, česen, čebulo, solite in spasirajte v gosto tekočino. Njoke skuhajte. V ponvi podušite sadje do mehkega, dodajte cimet. V vodi skuhane njoke prelijte z dušenim sadjem, po okusu dodajte surov kakav, sladkosnedi še med.

    Mojčin namig:
    Cimet pomaga telesu uravnavati krvni sladkor in zmanjšuje njegov porast po jedi, saj posnema delovanje inzulina in inzulinskih receptorjev v celicah. Tako pomaga pri transportu glukoze iz krvi v celice.

  • Večerja: Pečena buča v pečici, solata s fižolom in avokadom

    Čas priprave: 30 min

    Sestavine:

    • 300 g buče hokaido ali maslenke
    • malo soli PIRANSKE SOLINE
    • poper LE GUSTO
    • bio maslo NATUR AKTIV ali oljčno olje CASTELLO
    • 100 g solate
    • 200 g kuhanega fižola
    • polovica avokada
    • sok bio limone NATUR AKTIV ali jabolčni kis LOMEE
    Preberi več > Zapri

    Priprava:
    Na rezine narezano bučo pecite na peki papirju 25 minut. Nato rezine premažite z maščobo, solite ter pecite še 10 minut. V skledi zmešajte solato, nekaj žlic fižola, rezine pečene buče in kocke avokada. Začinite z limono ali jabolčnim kisom.

    Mojčin namig:
    Namesto klasičnih prilog (beli riž, testenine, krompir) čim večkrat vključite stročnice, ki ob rednem uživanju zaradi vsebnosti vlaknin lahko pomagajo regulirati nivo holesterola.