14. dan

Nedelja, 10. 2.

Dan za počitek

Svoje zaobljube ste vzeli resno in končali že drugi teden programa. Zato si danes vzemite čas za počitek in se pripravite na tretji teden, kjer bomo poudarek preusmerili na daljše teke, s katerimi bomo povečali bazo vzdržljivosti.

  • Danes na jedilniku 1, 2, 3, GREMO!

    • Zajtrk: Palačinke z dušenim sadjem
    • Kosilo: Enolončnica z govedino, lečo in korenjem
    • Večerja: Tropsko proso v mleku s skuto
    • Malica:  Štrudelj v kozarcu

    Vsi obroki so predviden za eno osebo (kjer ni drugače navedeno). Vsekakor pa vas spodbujamo, da si količine prilagodite vašim osebnim potrebam, kot so višina, starost, spol in količina dnevne aktivnosti.

  • Zajtrk: Palačinke z dušenim sadjem

    Čas priprave: 15 min


    Sestavine:

    • 80 g pirine polnozrnate moke KORNGOLD
    • 1 bio jajce iz proste reje NATUR AKTIV
    • 2 dl nehomogeniziranega mleka
    • malo soli PIRANSKE SOLINE
    • cimet LE GUSTO
    • žlička bio masla NATUR AKTIV
    • skodelica jagodičevja
    • bio cvetlični med NATUR AKTIV po okusu
    Preberi več > Zapri

    Priprava:

    Pripravite palačinke iz polnozrnate moke, specite jih na malo manjšem ognju in počasneje kot običajne. Za nadev ali preliv v drugi posodi pokuhajte jagodičevje na srednjem ognju 10 minut, da se zmehča.


    Mojčin namig: 

    V polnozrnatih žitih so prisotni B vitamini, katerih pomanjkanje se kaže kot utrujenost in primanjkljaj energije.  

  • Kosilo: Enolončnica z govedino, lečo in korenjem

    Čas priprave: 3 ure

    Sestavine (za 4osebe):

    • 500 g čebule
    • 500 g govedine OKUS PODEŽELJA
    • 400 g korenja
    • pločevinka leče
    • peteršilj
    • sezonska solata
    • malo soli PIRANSKE SOLINE
    • poper LE GUSTO
    Preberi več > Zapri

    Pri zelenjavi točne količine niso navedene, ker vas želimo spodbuditi, da si je privoščite kar največ - lahko jo jeste v neomejenih količinah.

    Priprava:

    Sesekljano čebulo in meso podušite, da se razpusti in kuhajte okvirno 2 uri na majhnem ognju. Pol ure pred koncem dodajte na koščke narezano korenje, sol in poper, tik pred koncem kuhanja pa še pločevinko leče. Postrezite s skledo solate.


    Mojčin namig: 

    Rdeča čebula v primerjavi z rumeno vsebuje več fenolnih antioksidantov, ki lahko ščitijo pred boleznimi srca in ožilja, kapjo in rakom. Prav tako vsebuje več antocianinov, obojega pa je več v zunanjih plasteh čebule.

  • Večerja: Tropsko proso v mleku s skuto

    Čas priprave: 15 minut in namakanje čez noč


    Sestavine:

    • 2 dl nehomogeniziranega mleka ali bio ovsenega napitka NATUR AKTIV
    • 70 g prosene kaše HAPPY HARVEST
    • malo soli PIRANSKE SOLINE
    • 100 g skute MILFINA
    • kivi, mango, goji jagode
    Preberi več > Zapri

    Priprava:

    Zjutraj namočeno proso sperite z vodo in kuhajte v mleku ali mešanici vode in mleka s ščepcem soli 5-7 minut. Pustite, da nabrekne, razporedite v skodelico in dodajte skuto ter kivi, mango in pest goji jagod.


    Mojčin namig:

    Proso vsebuje lahko prebavljive beljakovine, vitamine B kompleksa in minerale (magnezij, silicij, fosfor, cink, kalij in kalcij). Minerali v prosu so razlog, da uživanje prosene kaše po izročilu naših babic krepi lase, kožo in nohte.