42. dan

Nedelja, 10. 3.

Dan za počitek

Čeprav se je včasih najslajše zlekniti na kavč, obstajajo boljši načini, da si povrnemo energijo in se v nov teden podamo s podvojenim zagonom. Čez gibanje v naravi ga ni – sprehod daleč od mestnega vrveža umiri um in vrne svežino. Če pa vas zamika razvajanje, si privoščite masažo ali sproščujoče savnanje.

  • Danes na jedilniku 1, 2, 3, GREMO!

    • Zajtrk: tropsko proso v mleku s skuto
    • Malica: cimetove kroglice
    • Kosilo: bedrca s pirejem iz buče
    • Malica: steblo zelene z arašidovim maslom
    • Večerja: cvetača s sezamom in motovilec

     

    Vsi obroki so predviden za eno osebo (kjer ni drugače navedeno). Vsekakor pa vas spodbujamo, da si količine prilagodite vašim osebnim potrebam, kot so višina, starost, spol in količina dnevne aktivnosti.

  • Tropsko proso v mleku s skuto

    Čas priprave: 15 minut in namakanje čez noč


    Sestavine:

    • 2 dl nehomogeniziranega mleka ali bio ovsenega napitka NATUR AKTIV
    • 70 g prosene kaše HAPPY HARVEST
    • malo soli PIRANSKE SOLINE
    • 100 g skute MILFINA
    • kivi, mango, goji jagode
    Preberi več > Zapri

    Priprava:

    Zjutraj namočeno proso sperite z vodo in kuhajte v mleku ali mešanici vode in mleka s ščepcem soli 5-7 minut. Pustite, da nabrekne, razporedite v skodelico in dodajte skuto ter kivi, mango in pest goji jagod.

     

    Mojčin namig:

    Proso vsebuje lahko prebavljive beljakovine, vitamine B kompleksa in minerale (magnezij, silicij, fosfor, cink, kalij in kalcij). Minerali v prosu so razlog, da uživanje prosene kaše po izročilu naših babic krepi lase, kožo in nohte.

  • Bedrca s pirejem iz buče

    Čas priprave: 45 min

    Sestavine:

    • piščančje bedro ali dve OKUS PODEŽEJA
    • 500 g buče hokaido
    • 300 g stročjega fižola ali druga zelenjava
    • česen v prahu LE GUSTO
    • malo soli PIRANSKE SOLINE 
    • poper LE GUSTO
    • gorčica LOMEE
    • muškatni orešček
    Preberi več > Zapri

    Priprava:
    V pečici na peki papirju pecite piščanca, ki ga začinite s česnom v prahu in malo gorčice, 20 minut. Nato dodajte neolupljeno hokaido bučo, narezano na kolute in jo skupaj s piščancem pecite 25 min. Zadnjih 20 min peke dodajte stročji fižol, potresen s česnom v prahu. Bučo pretlačite (kot klasični pire), po potrebi z malo mleka, dodajte poper in muškatni orešček. 

    Mojčin namig
    Oranžna hrana, bogata z betakaroteni, lahko deluje preventivno proti razvoju raka, ščiti srce ter upočasnjuje staranje, do katerega pride zaradi prevelike količine prostih radikalov v našem telesu.

  • Cvetača s sezamom in motovilec

    Čas priprave: okoli 15 min

    Sestavine:

    • 1 manjša cvetača
    • 1 žlica sezamovih semen
    • kurkuma
    • 1 žlica oljčnega olja CASTELLO
    • motovilec
    • malo soli PIRANSKE SOLINE
    • poper LE GUSTO

    Pri zelenjavi točne količine niso navedene, ker vas želimo spodbuditi, da si je privoščite kar največ – lahko jo jeste v neomejenih količinah.

    Preberi več > Zapri

    Priprava:

    Cvetačo razdelite na cvetke in hitro pokuhajte v malo vode (5 minut). V večji globoki ponvi jo odcejeno 3 minute pecite na olju, nato dodajte sezam, kurkumo in pražite, da zadiši. Solite in poprajte po okusu. Poleg pripravite motovilčevo solato.

    Mojčin namig:

    Antoksantini v belo obarvani zelenjavi varujejo naše celice pred poškodbami, ki jih povzročijo prostim radikali. Zato nikar ne pozabite na zadosten vnos zelenjave, še posebno v času večjih obremenitev.