67. dan

Četrtek, 4. 4.

Vadba za razvoj gibljivosti

Pred začetkom se ogrejte z 10 minutami lahkotnega teka ali hoje. Nato sledijo raztezne vaje za izboljšanje gibljivosti in tehnike teka.

1. Raztezanje sprednje stegenske mišice
2. Raztezanje zadnje stegenske mišice
3. Raztezanje zadnjične mišice
4. Raztezanje mečne mišice
5. Raztezanje upogibalk kolka
6. Raztezanje primikalk kolka
7. Raztezanje ledvenega dela hrbta
8. Raztezanje zgornjega dela hrbta
9. Raztezanje ramenskih mišic
10. Raztezanje prsnih mišic
11. Raztezanje trebušnih mišic

Uporabili bomo statično pasivno metodo raztezanja z elastičnim trakom. Pri vsaki vaji zavzemite udoben položaj, želeno mišično skupino raztegnite v končni položaj in zadržite do 90 sekund. To ponovite trikrat do štirikrat in vsakič poskusite povečati razteg. Med držanjem položaja dihajte globoko in umirjeno.

  • Danes na jedilniku 1, 2, 3, GREMO!

    • Zajtrk: tropsko proso v mleku s skuto
    • Malica: polovica manga
    • Kosilo: enolončnica z govedino, lečo in korenjem
    • Malica: polovica manga
    • Večerja: postrv z ajdo in zelenjavo

     

    Vsi obroki so predvideni za eno osebo (kjer ni drugače navedeno). Vsekakor pa vas spodbujamo, da količine prilagodite svojim karakteristikam, kot so višina, starost, spol in količina dnevne aktivnosti.

  • Tropsko proso v mleku s skuto

    Čas priprave: 15 minut in namakanje čez noč

     

    Sestavine:

    • 2 dl nehomogeniziranega mleka ali bio ovsenega napitka NATUR AKTIV
    • 70 g prosene kaše HAPPY HARVEST
    • malo soli PIRANSKE SOLINE
    • 100 g skute MILFINA
    • kivi, mango, goji jagode
    Preberi več > Zapri

    Priprava:

    Zjutraj namočeno proso sperite z vodo in kuhajte v mleku ali mešanici vode in mleka s ščepcem soli 5-7 minut. Pustite, da nabrekne, razporedite v skodelico in dodajte skuto ter kivi, mango in pest goji jagod.

    Mojčin namig:

    Proso vsebuje lahko prebavljive beljakovine, vitamine B kompleksa in minerale (magnezij, silicij, fosfor, cink, kalij in kalcij). Minerali v prosu so razlog, da uživanje prosene kaše po izročilu naših babic krepi lase, kožo in nohte.

  • Enolončnica z govedino, lečo in korenjem

    Čas priprave: 3 ure

     

    Sestavine (za 4 osebe):

    • 500 g čebule
    • 500 g govedine OKUS PODEŽELJA
    • 400 g korenja
    • pločevinka leče
    • peteršilj
    • sezonska solata
    • malo soli PIRANSKE SOLINE
    • poper LE GUSTO
    Preberi več > Zapri

     

    Pri zelenjavi točne količine niso navedene, ker vas želimo spodbuditi, da si je privoščite kar največ - lahko jo jeste v neomejenih količinah.

    Priprava:

    Sesekljano čebulo in meso podušite, da se razpusti in kuhajte okvirno 2 uri na majhnem ognju. Pol ure pred koncem dodajte na koščke narezano korenje, sol in poper, tik pred koncem kuhanja pa še pločevinko leče. Postrezite s skledo solate.

    Mojčin namig: 

    Rdeča čebula v primerjavi z rumeno vsebuje več fenolnih antioksidantov, ki lahko ščitijo pred boleznimi srca in ožilja, kapjo in rakom. Prav tako vsebuje več antocianinov, obojega pa je več v zunanjih plasteh čebule.

  • Postrv z ajdo in zelenjavo

    Čas priprave: 35 minut

     

    Sestavine:

    • file postrvi
    • 100 g ajdove kaše HAPPY HARVEST
    • zelenjavna osnova
    • peteršilj
    • paprika v prahu LE GUSTO
    • česen
    • timijan
    • rožmarin
    • 300 g ali več zelenjave (korenje, cvetača, brokoli, …)
    • 150 g solate
    Preberi več > Zapri


    Priprava:

    Rezinam zelenjave dodajte oljčno olje, papriko v prahu, česen, timijan, rožmarin, premešajte in pecite na peki papirju. Kašo splaknite pod vodo in kuhajte 10 minut v slani vodi. Postrv pecite 6 min na vsaki strani. Poleg vključite še solato.

    Mojčin namig

    Ajda vsebuje antioksidant rutin, ki varuje zdravje žil, pomaga uravnavati nivo maščob v telesu in tako varuje pred srčno žilnimi boleznimi.