70. dan

Nedelja, 7. 4.

Dan za počitek

Predzadnji teden je za nami in samo še en teden nas loči od teka na Istrskem maratonu! V naslednjem tednu se bomo dodobra odpočili in napolnili glikogenske rezerve s posebnim jedilnikom Mojce Cepuš. Danes pa se spočijte in pomislite, koliko ste dosegli v zadnjih mesecih. Lahko ste ponosni.

  • Danes na jedilniku 1, 2, 3, GREMO!

    • Zajtrk: tunin namaz
    • Malica: pršut in suhe slive
    • Kosilo: pečena buča v pečici, solata s fižolom in avokadom
    • Malica: banana
    • Večerja: juha iz zelene leče in koruze

     

    Vsi obroki so predvideni za eno osebo (kjer ni drugače navedeno). Vsekakor pa vas spodbujamo, da količine prilagodite svojim karakteristikam, kot so višina, starost, spol in količina dnevne aktivnosti.

  • Tunin namaz

    Čas priprave: 10 min

     

    Sestavine: 

    • 80 g kislega kruha
    • kumara
    • list solate

    Namaz:

    • 100 g tune v oljčnem olju
    • nasekljana mlada čebula
    • 50 g grškega jogurta LYTTOS
    • žlica koruze
    • tri drobno nasekljane kisle kumarice
    • 50 g rdeče paprike
    • žlica kaper
    • limonin sok bio limone NATUR AKTIV
    • poper LE GUSTO 
    • malo soli PIRANSKE SOLINE
    Preberi več > Zapri

    Pri zelenjavi točne količine niso navedene, ker vas želimo spodbuditi, da si je privoščite kar največ – lahko jo jeste v neomejenih količinah.

    Priprava:

    Tuni odlijte olje in spasirajte grški jogurt, dokler ne dobite gladke zmesi. Dodajte kumarice, koruzo in papriko. Začinite s poprom in limoninim sokom. Namaz namažite na kisli kruh in dodajte list solate.

     

    Mojčin namig:

    100 g tune vsebuje več kot polovico dnevnih potreb telesa po niacinu, vitaminu skupine B, ki prispeva k sproščanju energije pri presnovi.

  • Pečena buča v pečici, solata s fižolom in avokadom

    Sestavine:

    • 300 g buče hokaido ali maslenke
    • malo soli PIRANSKE SOLINE
    • poper LE GUSTO
    • bio maslo NATUR AKTIV ali oljčno olje CASTELLO
    • 100 g solate
    • 200 g kuhanega fižola
    • polovica avokada
    • sok bio limone NATUR AKTIV ali jabolčni kis LOMEE
    Preberi več > Zapri

    Priprava:

    Na kolute narezano bučo pecite na peki papirju 20 minut. Nato rezine premažite z maščobo, solite ter pecite še 10 minut. V skledi zmešajte solato, nekaj žlic fižola, rezine pečene buče in kocke avokada. Začinite z limono ali jabolčnim kisom. 

    Mojčin namig

    Namesto klasičnih prilog (beli riž, testenine, krompir) čim večkrat vključite stročnice, ki ob rednem uživanju zaradi vsebnosti vlaknin lahko pomagajo regulirati nivo holesterola.

  • Juha iz zelene leče in koruze

    Čas priprave: 25 min

    Sestavine:

    • oljčno olje CASTELLO
    • bela čebula
    • česen
    • stebelna zelena
    • rožmarin
    • leča
    • koruza
    • malo soli PIRANSKE SOLINE
    • poper LE GUSTO

    Pri zelenjavi točne količine niso navedene, ker vas želimo spodbuditi, da si je privoščite kar največ – lahko jo jeste v neomejenih količinah.

    Preberi več > Zapri

    Priprava:

    Na oljčnem olju popecite belo čebulo, česen in stebelno zeleno, dodajte rožmarin in polovico koruze in leče. Zalijte z vodo in kuhajte pet minut. Juho spasirajte. Vanjo dodajte še preostalo koruzo in lečo. Kuhajte še 5 minut in postrezite.

    Mojčin namig:

    Leča je bogata s folati. V telesu so zelo pomembni, saj med drugim sodelujejo pri sintezi aminokislin in nastajanju krvi. Še posebej veliko leče morajo zaužiti nosečnice za normalen razvoj otroka.

 

VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Če vas zanima karkoli o vadbi, prehrani, motivaciji, psihologiji ali športu, kliknite na gumb POŠLJI VPRAŠANJE in v najkrajšem možnem času boste dobili svoj odgovor.

Pošlji vprašanje