74. dan

Četrtek, 11. 4.

Neprekinjen počasen tek

Tekaški trening začnite z 10 minutami (hitre) hoje. Po hoji naredite dinamične raztezne vaje, preventivne vaje in tekaško abecedo. Nato začnite s tekom: intenzivnost naj bo nižja. Čas teka naj bo 30 minut. Na koncu opravite še sklop razteznih vaj.

  • Danes na jedilniku 1, 2, 3, GREMO!

    Postopoma začnite z večjim vnosom ogljikovih hidratov. Bodite pozorni, kako bo vaše telo sprejelo večje količine hrane. Cilj je, da se počutite polni energije in ne utrujeni. Količine prilagodite svojim potrebam.
    • Zajtrk: ajdov medeni kruhek
    • Malica: keksi z grškim jogurtom in jagodičevjem
    • Kosilo: testenine s paradižnikovo omako in kaprami ter zelena solata s stročnicami
    • Malica: sadna kupa in energijske kroglice
    • Večerja: začinjene sardele iz žara, blitva in krompir

     

    Vsi obroki so predvideni za eno osebo (kjer ni drugače navedeno). Vsekakor pa vas spodbujamo, da količine prilagodite svojim karakteristikam, kot so višina, starost, spol in količina dnevne aktivnosti.

  • Ajdov medeni kruhek

    Čas priprave: 5 min


    Sestavine:

    • 100 g ajdovega kruha z orehi 
    • 50 g sirnega namaza NATUR AKTIV ali pretlačene skute
    • 20 g zdrobljenih orehov
    • bio cvetlični med NATUR AKTIV po okusu
    • cimet LE GUSTO ali surov kakav
    Preberi več > Zapri

    Priprava:

    Z namazom obložite kruh, potresite z orehi in pokapljajte z medom. Vključite lahko cimet ali surov kakav (po okusu).

    Mojčin namig: 

    Orehi so poleg lana, konopljinih in chia semen bogati z omega-3 maščobnimi kislinami. 30 g orehov na dan lahko pomaga celo izboljšati pretočnost žil.

  • Keksi z grškim jogurtom in jagodičevjem

    Čas priprave: 5 min

    Sestavine:

    - 3 dl grškega jogurta LYTTOS
    - keksi
    - jagodičevje po izbiri (jagode, borovnice, ...)

    Preberi več > Zapri

    Priprava:

    Kekse nadrobite v jogurt in dodajte jagodičevje.

    Mojčin namig:

    Sladkarije, kot so piškoti, vedno vsebujejo sladkor in maščobo. Vedno lahko izberete kakovostne sladkarije iz bio sestavin.

  • Testenine s paradižnikovo omako in kaprami ter zelena solata s stročnicami

    Čas priprave: 20 min

    Sestavine:

    - 80 g bio polnozrnatih pirinih testenin NATUR AKTIV
    - 1 dl paradižnikove mezge
    - 2 paradižnika
    - polovica čebule
    - strok česna
    - malo soli PIRANSKE SOLINE
    - poper LE GUSTO
    - bazilika LE GUSTO
    - žlica oljčnega olja CASTELLO
    - parmezan (po želji)
    - zelena solata
    - stročnice po izbiri

    Preberi več > Zapri

    Priprava:

    Testenine kuhajte v slanem kropu 9 min. Medtem na žlici olivnega olja popecite čebulo, da postekleni (okoli 7 min), dodajte na koščke narezan česen in paradižnik. Pražite še dobro minuto, zatem dodajte 1 dl paradižnikove mezge. Testenine odcedite in jih zvrnite v ponev z omako, zmešajte in posujte s svežimi listi bazilike. Počakajte dve minuti, da se testenine napijejo omake, in servirajte. Po želji potresite s parmezanom. Solato operite, začinite s soljo, olivnim oljem in kisom ter dodajte nekaj žlic fižola.

    Mojčin namig:

    Antioksidant likopen, ki daje paradižniku rdečo barvo, naše telo bolje izkoristi, če je paradižnik toplotno obdelan in v družbi maščob.

  • Sadna kupa in energijske kroglice

    Čas priprave: 30 min

    Sestavine:

    Sadna kupa:

    - jabolko
    - kivi
    - banana
    - granatno jabolko

    Kroglice:

    - 4 namočeni datlji
    - 4 namočene fige
    - 4 marelice
    - dve žlici mletih ovsenih kosmičev KNUSPERONE
    - sok ene pomaranče
    - velika žlica mletih lešnikov
    - kokosova moka
    - kakav

    Preberi več > Zapri

    Priprava:

    Suho sadje narežite na drobne koščke in namočite v malo vode, toliko, da prekrije sadje. Pustite stati čez noč. Naslednji dan vse sestavine dobro zmiksajte in oblikujte v kroglice ter povaljajte v kokosovi moki ali kakavu.

    Mojčin namig:

    Suho sadje vsebuje veliko sladkorja, ki ga v dneh pred težkim fizičnim naporom naše telo potrebuje za polnjenje energijskih zalog v telesu. Razlika med navadnimi sladkorji in suhim sadjem je v tem, da je v slednjih še mnogo vitaminov in mineralov, ki jih naše telo nujno potrebuje za optimalno delovanje.

  • Začinjene sardele iz žara z blitvo in krompirjem

    Sestavine:

    • 5 jadranskih sardel ALMARE
    • peteršilj
    • čili
    • 300 g krompirja
    • 500 g špinače
    • nekaj žlic oljčnega olja CASTELLO
    • 200 g pečene paprike
    • česen v prahu LE GUSTO
    • dimljena paprika
    Preberi več > Zapri

    Priprava:

     V pečici na peki papirju specite rezine rdeče paprike. Začinite s česnom v prahu, dimljeno papriko in oljčnim oljem. Na žlici oljćnega olja podušite sesekljan česen, da zadiši, in špinačo, da ovene, ter primešajte kuhan, slan krompir. Sardele popivnajte in specite na malo oljčnega olja.  ali na žaru. Po okusu začinite s peteršiljem in čilijem.

    Mojčin namig:

    Sardelice so odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki pomagajo zniževati stopnjo vnetja v telesu in krepijo delovanje možganov.